Vegan harrastuksia, agility

Vega teki hienon agility-uran innokkaana kisaajana ykkösluokan mineissä. Seuraavaan luokkaan ei vauhti ihan riittänyt, taidot kyllä.
Koiranetissä sen kaikki viralliset tulokset, lukuisia sijoituksia, melkein aina tulos ja kaksi agility-LUVAA. Vielä yli 11 vuotiaana se käväisi palkintopallilla. Toki sen kanssa harrastettiin järki mukana vain muutamia kisoja vuodessa, kun sillä kunto hyvä, agility vaatii superkunnon, alle minuutin esterata. Intoa oli vaikka muille jakaa!
Kiitos ihanista vuosista yhteisten harrastusten parissa, rakas Vega. 9.2.2004-16.6.2017.


4.4.2013
Vega on sitten aloitusvuoden 2007 kisannut aika monena vuonna muutaman kerran vuodessa mini 1. Yksi LUVA sillä on saatuna ja useita nollaratoja yliaikavirheellä. Hauskaa on kuitenkin ollut. Vega on aika tulosvarma koira ja nousee siksi usein palkintopallille.
Vegan tytär Sahara osaa myös agilitya, mutta ei ole virallisesti kisannut, koska ei viihdy suurissa koiratapahtumissa.
Saharan tytär Zola puolestaan viihtyy oikein hyvin ja kisaakin jo isoäitiään nopeampana, yksi LUVA silläkin. Zola on ollut usein ykkössijalla.
Vegan tyttären Vilma Vipeltäjän tytär Yön Ystävä kisaa myös agissa ja silläkin on jo LUVA.
Vegan tyttären Hulda Hurmaavan poika Mokke Mestari aloitti juuri kisauran alle 2 vuotiaana, saaden jo ekan tuloksen sijoituksella 4.

2007
Vega kävi pitkän talvitauon jälkeen taas agility-harkoissa Ruoholahdessa. Se aivan hehkui intoa, varsinkin kun mukana oli taas makkarapaloja palkkiona. Ei ollut opit unohtunut puolessa vuodessa, paitsi ohjaajalta. Miten se onkin niin vaikea katsoa seuraako koira oikein ja samalla nähdä itse seuraava este ja oikea ohjauslinja? Katsojan kannalta hupaisintahan agilityssä on kun ohjaaja kompastuu esteeseen tai suorastaan törmää siihen. Tai pyörii itsensä ympäri yrittäen hahmottaa järjestyksessä seuraavaa estettä. Kärpäsen näkökenttä olisi lajin harrastuksessa käytännöllistä.
Tärkeää harrastuksessa on koiran ja ohjaajan kunto, kuten missä tahansa urheilussa, sitten kun ruvetaan oikeasti juoksemaan. Agilityssä tehdään nopeita parin minuutin pyrähdyksiä, joten kyse on pikajuoksusta ja todella lyhyistä matkoista esteineen ja nopeine käännöksineen ja kurvailuineen. Koiran kuntoon kuuluu vahvat lihakset ja vaikuttaa monipuolinen muu liikunta, varsinkin vapaana juoksu ja nopeat pyrähtelyt toisten koirien kanssa. Ja mäyräkoiralla erityisen tärkeää on sopiva linjakkuus. Liian lihava mäyris tai mikä tahansa koira sekä ihminen rasittaa niveliään ihan turhaa ylipainolla. Pitkäselkäiselle koiralle se on erityisen haitallista.
Vega kävi perjantaina ultraäänitutkimuksessa ja jää tuloksen perusteella vauvalomalle agilitystä. Eihän raskaus ole ihmilläkään sairaus ja moni urheilija jopa parantaa tuloksiaan alkuraskauden aikana, mutta puolessa välissä alkaa jo nivelsiteet hormonien vaikutuksesta löystyä ja lopulta masukin painaa, joten liian raju rehkiminen ei ole hyvästä. Ja koiralla loppupuoliskon painonnousu taitaa olla suhteellisesti vielä suurempaa kuin ihmisellä, kun pentuja on yleensä useita.