Sunday, April 22, 2018

Käpälämäki Viuhti päiväkirja

Käpälämäki Viuhti, päiväkirja


Huhtikuu 2018
Viuhti kävi ekassa rokotuksessa 12 viikkoisena, mutta on jo ulkoillut 3-4 kertaa päivässä lähipuistossa ja tutustunut tuttuihin koiriin seuraavaa rokotusta odotellessa. Kaupungissa tauteja suurempi vaara on, jos pentu alkaa pelkäämään muita koiria, kun ei pääse niihin tutustumaan silloin kun "luotan kaikkeen ja tutustun avoimin mielin kaikkeen uuteen" - vaihe on menossa.
Lapsia Viuhti rakastaa yli kaiken oli he tuttuja tai ei. Aikuisiin suhtautuu jo hiven miettien, jos ei ole tuttu. Tuttuja tervehditään ylitsevuotavan iloisesti. Ja sukulaiskoiria tavatessa on ilo ylimmillään ja juostaan lujaa leikkien.


Sisällä Viuhti harjoittelee lelujen noutoa ja käteen tuontia. Hyvin jo sujuu, jos istuu lattialla. Palkkaan lelun vetäminen. Viuhti ei pelkää kastella tassuja lätäkköön tai meriveteen, myös aaltoja ollaan käyty rannassa ihmettelemässä. Vesiriistakoiran ainesta?

Ulkona harjoitellaan seuraamista ja luoksetuloa pitkässä kevyessä liinassa, joka tuntuu vapaudelta. Liinasta saa juoksemalla kiinni, jos pentu pelästyy jotain ja lähtee karkuun. Kaupungissa voi helposti jäädä auton alle. Pennuista ei ennakolta tiedä mitä ne pelästyy ja voihan kaikenlaista tapahtua ilman että edes omistaja ehtii varautua.

21.4.2018 Viuhti aloitti mejä-harrastuksen osallistumalla HSMK:n mejä-kurssille aloittelijoille. Majan maskottina pääsi tutustumaan moniin uusiin ihmisiin ja vähän koiriinkin, tutkimaan lammen rantaa ja vähän metsäänkin. Mejä-tarvike- ja sorkkapussit sekä veripullot tuli tutkittua. Ensimmäinen verijälki oli vain 15 metriä pitkä, jossa makauksia kolme, joita tutki ja kaapi. Sorkkakin löytyi.

Seuraavana päivä aloitettiin tutustuminen isoihin koiriin. Uusi best friend kultainen noutaja,  joita mejä-kokeissakin nähdään. Illalla tavattiin vielä kiva kiharakarvainen noutaja. Ei isot kaverit sitten turhaa mejä-kokeen ensikertalaista jännitä.


Maaliskuu 2018
Pentujen luovutusikä on 8 viikkoa. Viuhti muutti O:n isosta perheestä Tuijan pienempään perheeseen ja Tiuhti jäi ihan lähelle myös. Melkein naapureita kaikki sukulaiskoiratkin, Mokke-eno myös.
Viuhti aloitti heti pentukoulun, hihnakävelyn opettelu (valjaat), istuminen, luoksetulo, noutaminen, erilaisiin ympäristöihin totuttelu, kilttien tuttujen koirien luona kyläily, autossa ensin sylissä sitten autohäkissä.


Tammi- helmikuu 2018
Meni kasvuun pentulaatikossa, sitten pentuaitauksessa ja lopulta koko keittiö ja olohuone vallaten Saskia-mamman ja Zola-isoäidin ja Sera-tädin kanssa leikkien. Opittiin siskon kanssa painimista, isojen kanssa leikkimistä ja leikin rajoja. Ja rakastuttiin ihmislapsiin Lenniin (6 v) ja Liliaan (3,5 v). Ja tietysti myös aikuisiin kolmesta perheestä.11.1.2018
Syntyivät pitkäkarvaiset mäyräkoirat Viuhti ja Tiuhti, narttuja molemmat.
Väri musta punaisin merkein (black and tan).
Sukutaulu:

Viuhti on Uuvan, Ahotorpan Nana (Käpälämäki koirien 2000-luvun kantaäiti) , jälkeläinen 5:ssä ja 4:ssä polvessa ja Käpälämäki Vegan 3:ssa ja 4:ssa. Toivottu yhdistettävän kahta kautta erilaisia koiria, joissa haettu kuitenkin samoja asioita koiran mäyräkoiramaisesta temperamentissa, ulkonäössä ja koulutettavuudessa.
Tuijalle tunteellisesti on merkitystä myös sillä, että niiden esiäidit ja esi-isät on Zariba´s Annabellan 60-luvun jälkeläisiä. Annabella oli ihka ensimmäisen mäyräkoiramme Tokkolan Lupatra Sorella De Setan emä, oikea mäyräkoira.

Pennut kasvavat lapsiperheessä ja tottuvat myös muihin aikuisiin sukulaiskoiriin pentuaikana. Tämä positiivinen sosiaalistaminen pikku lapsiin kestää lopun ikää.

emä Käpälämäki Pikku-Sasu, Saskia
(SERT Suomi ja Eesti, 2 x CACIB, 1 x varaCACIB, MEJÄ AVO 1 ja AVO 2


isä FI MVA EE MVA EE JMVA Käpälämäki Hiltun Gamma (MEJÄ 2, Eesti)
Gamma on ollut kasvattajaryhmän komistus Eestin näyttelyissä yhdessä kasvattajan koirien kanssa.