Wednesday, May 30, 2007

Pentupäiväkirja Käpälämäki Vallattomat-pentue 2007

15.5.2007 Synnytys

Pitkäkarvaisen mäyräkoiran Käpälämäki Vegan ja Maastonakin Mahti-Jaakon pennut syntyivät 15.5.2007. Uroksia syntyi 5 ja narttuja vain yksi. Väriksi varmistui parin päivän sisällä melko harvinainen punainen mustin peitinkarvoin. Väri periytyy Vegan emältä Ahotorpan Nanalta alias Uuvalta. Myös Uuvan veli Ahotorpan Napoleon on saman värinen. Vega on itse musta punaisin merkein ja pentujen isä punainen, jolla mustaa vain korvissa.
Synnytys meni oikein hyvin ja vauhdilla sitten kun vihdoin käynnistyi 66 vuorokaudella. 15 tunnin avautumisvaiheen jälkeen pennut putkahtivat maailmaan peräkanaa puolentoista tunnin sisällä. Vega osoitti olevansa erinomainen emä ja hoiti itse napanuorankatkaisusta lähtien kaiken. Pennut ei osaa vielä itse pissata tai kakata, vaan emon on nuoltava niitä. Emon huolenpitoa tarvitaan jatkuvasti.
Pentujen syntymäpainot: 274 gr, 276 gr, 259 gr ainoa tyttö, 243 gr, 300 gr ja 242 gr. Pennut on suht samankokoisia, mutta aina on se yksi pulskempi jo alussa.

22.5.2007 pennut yksi viikkoa

Pennut edelleen vain syö ja nukkuu. Kynnet on jo kasvaneet pituutta, mutta sopivia tarpeeksi pieniä saksia ei löydy ja ne jää leikkaamatta. Tyttö on saanut nimen Vilma Vipeltäjä. Poikia on vaikea erottaa toisistaan. Pennut harjoittelee jo nyt unissaan haukkumista, kuin jo näkisivät metsästysunia. Painoa on kertynyt lähes kaksinverroin viikossa:
Vilma 463 gr, "poncho" 608 gr, 468 gr, 430 gr, 537 gr ja 435 gr.

29.5.2007 pennut kaksi viikkoa

Pennut syö ja nukkuu ja on alkaneet vaeltaan pesästään. Nukun niiden kanssa samassa huoneessa ja heräilen välillä yöllä surkeaan huutoon, kun pentu ei löydä takaisin sisarusten luo. Sopivat kynsisakset löytyi kaupasta ja pentujen kynnet leikattiin ekan kerran, varsinaiset kotkankynnet. Ei ihme että Vegalla oli masu vähän naarmuilla. Silmät on alkaneet aueta ja pennut nostelevat jo itseään irti maasta. Liikkuminen on lähinnä kuitenkin ryömimistä. Pennut muutti pentukopasta päiväaitaukseen keittiöön, missä voivat harjoitella liikkumista turvallisesti. Painoa on tullut pelkällä emänmaidolla rutkasti lisää:
Vilma Vintiö 782 gr, "poncho" huimat 993 gr, 880 gr, 782 gr, 633 gr ja pienin poika Vili Vilperi 603 gr.

Pentujen nimet

Pentujen "sukunimeksi", jolla koiran virallinen nimi alkaa tule siis Käpälämäki. Pentue saa nimen Vallattomat ja nimiä on mietinnässä: Vilma Vipeltäjä, Vili Vilperi, Velmu Veitikka, Virta Vintiö, Vauhti Vallaton, Voitto Vonkale ("poncho") tai joku Valta, Varma yhdistelmä. Pentujen viralliset nimet ovat niiden rekisteröintinimiä, mutta perheet toki antavat koiralleen kutsumanimen.