Tuesday, August 11, 2015

Pitkäkarvaisen mäyräkoiran urospentu hyvää kotia vailla

Lulun ja Moken pennuista on kotosalla vielä Vainu (Käpälämäki Lulun Andante), punainen tummin peitinkarvoin uros. Synt. 23.4.2015.
Vainu on rokotettu, osaa kävellä valjaissa ja hihnassa jos huvittaa. Tulla luokse ja istua käskystä. Ja uida! On ikäisekseen suhteellisen sisäsiisti, sanomalehdelle sisällä, jos pitkä ulkoilupaussi ja ulos ruoholle tai hiekalle. Ruokailee kaksi kertaa päivässä hyvällä ruokahalulla tarkkaan mitatun annoksen (hoikkuus on ruokkijan kädessä), loput ruuat syö koulutusnameina/palkkana toivotusta käytöksestä. Leikkii toisten mäyristen kanssa. On ollut suuren osan kesästä maalla, jossa reipas tutkija ja kaivaja. Kaupungissa ei pelkää ääniä, mutta ikäkauteen liittyen nyt ujoiluvaihe menossa uusiin ihmisiin ja vieraisiin koiriin. Persoonaltaan iloinen, hiven ujo (aikuisena hiven pidättyväinen rotumääritelman puitteissa), mutta lopulta rohkea, etsii omaa syliä ja kainaloa. On tottunut vielä nukkumaan lattialla omassa kopassa, mutta ihmisen viereenkin tulisi jos päästettäisiin. Osaa tuijottaa pyytävästi silmiin ja käyttää tarvittaessa myös ääntä tehosteena.Tottunut pieniin lapsiin (1v ja 3v ja 16v. poika), mutta vaatii omaa kasvatusaikaa aikuiselta tai teiniltä. Vainu on nyt "kaupunkikoulutuksessa", otetaan mukaan agility-harjoituksiin, kisoihin, mätsäreihin, näyttelyihin johon "turistikoirat" pääsee, jotta saa totutusta väki- ja koirajoukkoihin. Ulkoilee päivittäin puistossa sekä parin kilometrin pidemmän lenkin vanhan ok käyttäytyvän koiran kanssa. Menossa ohituskoulu kaikelle mahdolliselle mitä kaupungissa tulee vastaan. Käy tervehtimässä vieraita koiria vapaana koirapuistossa. Elää kasvattajan luona perheenjäsenenä kahden vanhan koiran laumassa ja tapaa usein myös nuorempia sukulaiskoiria. Koulutetaan ikäkauden mukaisesti, osaa istua ja tulla luokse pyynnöstä, noutaa leluja, ajella hissillä, kulkea portaissa. Positiivisella vahvistamisella palkitaan toivotusta käytöksestä ja palkka-namina menee vielä tavallinen kuivamuona.

Kasvattaja etsii Vainulle ensisijassa perhettä, jossa toinen aikuinen koira jonka käytökseen ollaan tyytyväisiä, sekä mielellään oma aidattu piha yhteisleikkeihin tai lähellä koirapuisto jossa erikseen pienten koirien aitaus. Energinen tyyppi vaatii aikaa myös erilliseen lenkitykseen ja leikkiin. Vahva itsetunto kasvaa vain kun selviää tilanteista myös yksin ilman aikuisen koiran tukea. Uusiin oloihin ja ihmisiin oltava aikaa pari viikkoa tutustuttaa, lomalla tai kotona töitä tehden. Potentiaalia myös harrastuskoiraksi. Kasvattaja ottaa myös mukaan tai auttaa koiraharrastusten aloitukseen. Isä ja emän suku agility- ja mejäkoiria.
päivityksiä Facebookissa kennel Käpälämäki sivuilla
vasemmalla pentujen emon pikku-sisko Sera 9 kk, isoäiti Zola 6v  ja isä Mokke 4v, mejäkokeen jälkeen. Isällä Suomen ja Viron sertit, mejässä voi-luokassa, isoäiti Suomen ja Viron valio, käyttövalio vesiriista ja mejässä voi 2. Isoäidin äiti tuore Baltian veteraanivoittaja 2015 kunnioitettavassa 11,5 vuoden iässä huippukunnossa
https://www.facebook.com/kennelkapalamaki